Pagina's

donderdag 10 maart 2011

Je Toekomst


De laatste tijd vraagt iedereen het: “Weet je al wat je worden wil? Wat voor vakkenpakket ga jij kiezen? Ga je naar havo of naar vwo? “. Meestal was het antwoord “nee, geen idee” maar laatst ben ik eens gaan nadenken over wat ik nou écht wilde.
Ik wilde altijd iets met paarden maar dan wel geneeskunde. Alleen moest je daarvoor eerst dierenarts worden en je specialiseren in paarden. Dat wilde ik niet dus moest ik wat anders zoeken. Dansen en toneel spelen dan? Mwah, bijna geen werk in en je kan altijd nog auditie doen dus daar heb je niet echt een opleiding voor nodig. Iets in de mode of beauty industry dan? Hmmm, ik denk dat dat hem net niet wordt. Toen koos ik voor de geneeskunde, wat ik van het begin af aan eigenlijk al wilde, en ging eens rondgooglen. Internist: de spil in het ziekenhuis, moet de diagnoses stellen en werkt op alle afdelingen. Dat leek me wel wat! Het leek ook een beetje op dr. House (van House M.D.) en dat wilde ik eigenlijk. Tja, had ik toch maar naar de toneelschool gemoeten, haha!

Uiteindelijk heb ik dus voor internist gekozen en ik ga daar nu helemaal voor. Maar voordat ik tot die keuze kwam was het heel moeilijk om echt voor iets te kiezen want het lijkt allemaal zo leuk! En omdat ik weet hoe moeilijk het is, hier mijn advies voor meiden/jongens die met hetzelfde probleem zitten: Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt, die je interesseren en beroepen die daarbij passen. Ook moet je een lijstje maken van dingen die je niet leuk vindt en waar je niet echt goed in bent. Zo kun je al een heleboel opties doorstrepen. Ga dan verder naar de volgende stap: kies 5 beroepen uit die je leuk lijken en ga op zoek naar informatie. Streep er nog 2 door en ga verder op zoek naar scholen, studies en bijvoorbeeld filmpjes van die 3 beroepen. Slaap er een paar nachtjes over en denk goed na, want dit is een keuze voor je toekomst! Je kunt natuurlijk altijd nog switchen van studie maar dat zou zonde zijn! Overhaast het niet en vraag anders aan je beste vriendin, je moeder, je oma of iemand anders die jou goed kent wat ze bij je vinden passen. Het kan je helpen bij je keuze! Ik had ook om hulp gevraagd en schakelde m’n moeder in. Ze vond internist veel beter bij me passen als iets in de paardenwereld want daar moet je toch eigenlijk al in zitten of veel geld voor hebben, lees: eigen paard, eigen stallen, enz. Het helpt echt!


Als laatste wil ik nog even zeggen dat je vooral je keuze niet moet overhaasten, want ik heb bijvoorbeeld nog anderhalf jaar voordat ik mijn definitieve vakkenpakket moet kiezen en dan kan ik alsnog op tijd switchen. Zit je dus nog maar in je eerste of tweede middelbare schooljaar, laat het dan nog even rusten. Je hebt nog tijd zat om erover na te denken en je school helpt ook heel erg bij het maken van je keuze. Bij mij in ieder geval wel. Je kunt altijd naar je decaan toegaan om met hem over je studietroubles te praten.
Weten jij al wat je worden wil? En wist je dat al een hele tijd van te voren of was de keuze snel gemaakt toen je erover nadacht? Let me know!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rating